CSF not starting and restarting in CentOS 8

This forum is only for reproducible bugs with csf and lfd (i.e. not iptables problems, lack of understanding how to use a feature, etc). Posts must be accompanied with full technical details of the problem and how it can be recreated. Any posts not adhering to this, or not considered bugs, will be moved to the General Discussion (csf) forum.
2 posts Page 1 of 1
ditto
Junior Member
Posts: 5
Joined: 25 Feb 2012, 11:14


After installing CSF on a CentOS 8 server with DirectAdmin, it is not running after setting "Testing mode" to "Off".

In control panel it says "Firewall Status: Enabled but Stopped", when clicking "Start" it does not really start.

Then in shell when I do "systemctl start csf.service", it still does not start:
Code: Select all
[root@server~]# systemctl status csf.service
? csf.service - ConfigServer Firewall & Security - csf
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/csf.service; enabled; vendor preset: disabled)
   Active: inactive (dead)
[root@server~]#
Only when I in shell do a restart with "systemctl restart csf.service", then it actually start and is running:
Code: Select all
[root@server ~]# systemctl status csf.service
? csf.service - ConfigServer Firewall & Security - csf
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/csf.service; enabled; vendor preset: disabled)
   Active: active (exited) since Thu 2019-10-10 17:53:36 CEST; 36s ago
  Process: 17980 ExecStart=/usr/sbin/csf --initup (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 17980 (code=exited, status=0/SUCCESS)
However even though it is running now, in the CSF interface in DirectAdmin, it still says it is not running:

"Firewall Status: Enabled but Stopped"

Also when clicking "Firewall restart" in CSF interace in DirectAdmin, it does not give any errors, but when checking in shell with "systemctl status csf.service", it has not been restarted for 9 hours.

It seems none of the method to restart CSF in DirectAdmin interface, none of them actual restart CSF.

Byt the way, testing does not show any problems:
Code: Select all
Testing ip_tables/iptable_filter...OK
Testing ipt_LOG...OK
Testing ipt_multiport/xt_multiport...OK
Testing ipt_REJECT...OK
Testing ipt_state/xt_state...OK
Testing ipt_limit/xt_limit...OK
Testing ipt_recent...OK
Testing xt_connlimit...OK
Testing ipt_owner/xt_owner...OK
Testing iptable_nat/ipt_REDIRECT...OK
Testing iptable_nat/ipt_DNAT...OK

RESULT: csf should function on this server
ForumAdmin
Moderator
Posts: 1444
Joined: 01 Oct 2008, 09:24


This is a known issue in CentOS v8:
https://forum.configserver.com/viewtopi ... =6&t=11533
2 posts Page 1 of 1